Elementit © Sami Eräluoto

Discord

https://2022.ropecon.fi/wp-content/uploads/2022/07/32047368610_4684f6718e_o.jpg

Ropeconin discordin kävijäohjeet

Vuoden 2022 Ropeconissa kokeillaan etäRopeconeista tuttua Discord-viestintäsovellusta myös lähitapahtuman rinnalla. Ropeconin Discord-palvelin avataan perjantaina 29.7. aamulla tapahtuman kävijöille sekä etäosallistujille ja suljetaan sunnuntaina 31.7. klo 20. Livetapahtuman rinnalla Discord toimii keskustelualustana, jakaa tietoa ja mahdollistaa esimerkiksi peliseuran hakemisen. Discord ei ole välttämätön osa Ropecon-kokemusta, mutta voi parantaa sitä! Voit osallistua keskusteluun myös ilman Ropecon-lippua!

Discord toimii selaimessa, tietokoneelle asennettavana ohjelmana (Windows, Linux, macOS) tai kännykkäapplikaatiolla (Android, iOS). Voit käyttää Discordia väliaikaisella tunnuksella tai luoda Discord-tunnuksen. Väliaikainen kirjautuminen toimii selaimessa sen aikaa kun selainikkuna on auki.

Kutsulinkin klikkaamisen jälkeen sinua pyydetään luomaan tunnus ja pääset tarkastelemaan Ropeconin Discordin käyttäytymissääntöjä, jotka sinun tulee hyväksyä. Säännöt hyväksyttyäsi pääset näkemään tapahtumapaikkana toimivat kanavat, joista löydät monia Ropeconista tuttuja osa-alueita ja muutamia uusia virtuaalisia tiloja.

Liittyessäsi Ropeconin serverille hyväksyt sen säännöt sekä Ropeconin häirinnän vastaisen linjauksen ja sitoudut noudattamaan niitä.

Discord-sovelluksen käyttöön löytyy netistä erilaisia aloittelijaohjeita, esimerkiksi Jyvälän Setlementti ry:n ohje.

Ropeconin Discordin kanavat

Hyväksyttyäsi Ropeconin Discordin säännöt, näet kaikki kävijöille avoimet kanavat ja liityt niille automaattisesti. Niistä suurin osa on tekstikanavia, mutta mukana on myös muutamia äänikanavia. Äänikanavia käytetään hyödyksi erilaisissa ohjelmissa, kuten etäroolipelejä pelatessa. Osa äänikanavista on käytettävissä myös vapaaseen keskusteluun.

Jokaisella kanavalla on oma aiheensa. Esimerkiksi #larppikeskustelu-kanavalla voit puhua larppauksesta ja #roolipelikeskustelu-kanavalla roolipeleistä. Toivomme keskustelun pysyvän edes löyhästi kanavien aiheissa. Mikäli kanavan nimi ei avaa kanavan aihetta tarpeeksi, kanavan kuvauksessa näkyy yleensä auki kirjoitettuna kanavan tarkoitus ja aihepiiri. Aihekanavien lisäksi serveriltä löytyy myös kanava #keltsu-vapaa-keskustelu, jossa voi keskustella vapaasti aiheesta kuin aiheesta.

Jos kanavan aihe ei kiinnosta sinua, voit hiljentää kanavan. Tietokoneella tämä tapahtuu klikkaamalla kanavan nimeä hiiren oikealla napilla ja valitsemalla Mute channel -valikosta sopiva vaihtoehto. Mobiililla taas painamalla pitkään kanavan nimeä ja valitsemalla Mute channel.

Säiekeskustelu

Discordista löytyy myös mm. Facebookista, Slackista ja Teamsistä tuttu säiekeskustelu, jossa viestejä kirjoitetaan niin sanotuiksi säikeiksi yhden viestin alle. 

Discordin säikeitä (threads) käytetään mm. peliseuranhaku-kanavalla. Kanavan säikeet löydät joko Discordin yläpalkista kanavan nimen vierestä (Threads) tai niiden viestien alta, joihin on aloitettu säiekeskustelu. Peliseuranhaussa botti avaa automaattisesti säiekeskustelun viestien alle. Muilla kanavilla voit avata säikeen yksittäisen viestin alle klikkaamalla viestiä hiiren oikealla napilla ja valitsemalla Create Thread avautuvasta valikosta. Jos jostain asiasta on jo säie, käythän tällöin keskustelun kyseisestä asiasta sen säikeessä.

Ropecon 2012 © Marko Saari

Kanavarakenne

Ropeconin Discordissa kanavat on jaoteltu kategorioittain. Tässä on esitelty lyhyesti jokainen kategoria, mutta suosittelemme tutustumaan Discordista löytyviin kanaviin omatoimisesti – olet tervetullut seuraamaan kaikenlaisia keskusteluja samalla tavalla kuin voit Messukeskuksessa vaellella pelipöytien ja esitelmähuoneiden välillä.

Aula

Aulan alta löydät kanavat, joiden tarkoitus on auttaa sinua nauttimaan Ropeconista: #ilmoitukset-kanavalle päivittyy Ropeconiin liittyviä ilmoituksia, #ropecon-info -kanavalla voit kysyä apua Ropeconiin liittyvissä asioissa ja #roolit-kanavalla voit valita itsellesi roolin, joka kertoo kiinnostuksenkohteistasi tai toiveestasi löytää peliseuraa. #tekninen-tuki -kanavalla voit kysyä apua, jos sinulla on ongelmia Ropeconin Discordin kanssa.

Yleinen Ropecon-keskustelu

Yleisen Ropecon-keskustelun alta löytyvät nimen mukaisesti erilaiset vapaalle keskustelulle omistetut kanavat. #ropecon2022-kanavalla voit keskustella kaikista coniaiheista, #international-meeting-point -kanava on varattu englanninkieliseen keskusteluun Ropeconista ja vapaamuotoiselle keskustelulle on omistettu #keltsu-vapaa-keskustelu.

Ohjelma

Ohjelma-kategorian kanavat liittyvät Ropeconiin ohjelmiin. Kategorian alta löytyy keskustelukanavat erilaisille peleille sekä #peliseuranhaku-kanava. Puhe- ja spektaakkeliohjelmalle sekä akateemiselle seminaarille on myös omat kanavat.

Expat, kävijäroolit ja peliseuranhaku

Ropeconin Discordissa voit valita kiinnostuksenkohteitasi kuvaavan roolin #roolit-kanavalta. Rooli tulee näkyviin Discord-nimimerkkiä klikkaamalla. Samalta kanavalta voit valita myös peliseuranhakuun liittyvät roolit.

Aktiivisella osallistumisella Ropeconin Discordissa ansaitset aktiivisuuspisteitä, joiden kautta voit nousta tasoja. Oman tasosi voit tarkistaa !rank -käskyllä, ja kaikki tasonnousut näkyvät #xp-bot-commands-kanavalla. Tasojen on tarkoitus olla leikkimielinen kannustin aktiivisuuteen. Toivomme, ettei kukaan kerää aktiivisuuspisteitä pelkkien tasojen vuoksi. Moderaattorit selvittävät mahdollisia väärinkäytöksiä aiheen tiimoilta.

Tänä vuonna kokeilemme yhdistää peliseuraa kaipaavat kävijät Discordissa, jotta tutustuminen ja pelaamisesta sopiminen olisivat mahdollisimman vaivatonta. Discordissa on kanava #peliseuranhaku, jossa voi hakea itsellesi peliseuraa. Peliseuranhausta tulee tarkemmat ohjeet lähempänä tapahtumaa.

Tekninen tuki

Discordissa ei tarvitse pärjätä yksin, vaan Ropeconista tuttuun tapaan apua on tarjolla! #ropecon-info -kanavalla voit kysyä apua, kun jokin mietityttää – oli kyse sitten ohjelmasta tai siitä, mistä mikäkin tieto löytyy. #tekninen-tuki -tekstikanavalla voit kysyä apua Discordiin liittyvissä teknisissä ongelmissa.

Jos kohtaat ongelmia ennen Discordiin liittymistä, tavoitat osan teknisestä tuesta myös sähköpostitse osoitteesta discord@ropecon.fi. Tutustuthan kuitenkin netistä löytyviin Discord-ohjeisiin (mm. Jyvälän Setlementti ry:n ohje) ennen sähköpostin lähettämistä.

Pyrimme auttamaan kävijöitämme tapahtumaan liittyvissä teknisissä ongelmissa, mutta emme ole tietotekniikka-alan ammattilaisia. Ymmärräthän siis, että jotkin asiat saattavat meiltä jäädä ratkaisematta. Meillä ei myöskään ole mahdollisuutta ottaa etäyhteyksiä kävijöiden koneille, joten olethan proaktiivinen ja pyrit testaamaan antamiamme ratkaisuehdotuksia itsenäisesti.

Ropecon 2012 © Marko Saari

Säännöt, moderaattorit ja häirintäyhdyshenkilöt

Ropeconin Discord-serveri kuten koko Ropecon on häirinnästä ja syrjinnästä vapaa alue, jossa noudatetaan yhteisiä käyttäytymissääntöjä, sekä Ropeconin häirinnän vastaista linjausta. Liittyessäsi serverille pääset ensimmäiseksi lukemaan säännöt. Vasta, kun olet hyväksynyt säännöt, pääset mukaan keskusteluun. Muista myös Discordissa keskustellessasi, että Ropecon on kaikenikäisille avoin tapahtuma.

Moderaattorit valvovat sääntöjen noudattamista ja voivat tarvittaessa tehdä erilaisia toimenpiteitä sääntörikkomuksia kohdatessaan. Käyttäjät voivat raportoida moderaattoreille esimerkiksi asiatonta sisältöä komennolla !report eli aloittamalla viestin tuolla sanalla (”!report tää vaikuttaa vähän asiattomalta”). Moderaattorit päivystävät perjantaina klo 09-02, lauantaina klo 08-02 ja sunnuntaina klo 08-20. Tarkemmat ohjeistukset moderaattoreista ja moderoinnista löytyvät Discord-serverin säännöistä.

DISCORD-SERVERIN KÄYTTÄYTYMISSÄÄNNÖT

Jos koet häirintää, kehota tekijää lopettamaan. Jos huomaat jotain, jonka epäilet olevan häirintää, kysy rohkeasti tilanteen osallisilta onko kaikki kunnossa. Tarvittaessa voit aina ilmoittaa asiattomasta käytöksestä Discordin moderaattoreille ja/tai pyytää apua tapahtuman häirintäyhdyshenkilöiltä. Häirintäyhdyshenkilöt tavoitat tapahtuman aikana Discordista, puhelimella (tekstiviestein tai soittamalla), verkkolomakkeella sekä sähköpostilla. Verkkolomakkeella voit ottaa yhteyttä myös nimettömästi. Häirintäyhdyshenkilöt päivystävät koko viikonlopun (yöaikaa lukuun ottamatta). Tapahtuman jälkeen tavoitat heidät sähköpostitse.

Häirintäyhdyshenkilöt ovat Ropeconin järjestäjäporukan, conitean, ulkopuolisia henkilöitä ja kaikki keskustelut heidän kanssaan ovat luottamuksellisia. Jos haluat, he voivat viedä terveisesi eteenpäin järjestäjille tai käsitellä asiaa muilla tavoin, mutta tämä on aina sinun päätettävissäsi. 

Moderaattorin ja häirintäyhdyshenkilön tunnistat siitä, että he näkyvät Discordin käyttäjäluettelossa otsikoiden ”Häirintäyhdyshenkilö” ja ”Moderaattori” alla. Heidän käyttäjänimessään lukee myös heidän roolinsa. Moderaattorit käyttävät viestissään etuliitettä [Moderointi] moderoidessaan keskustelua.