Ropecon 2012 © Petra Takamäki

Peliohjelma

alt text
Ropecon 2016 © Sami Eräluoto

Roolipelit

Roolipelit mielletään usein Ropeconin perinteisimmäksi ohjelmaksi. Niitä pelataan läpi conin liki kaikkina vuorokaudenaikoina kymmenien pelinjohtajien voimin. Roolipeleissä tarina etenee suullisesti kertoen. Pelinjohtaja kehittää tarinan kulkua ja kuvailee maailmaa, jossa kuvitellut pelihahmot elävät. Pelaajat vaikuttavat tarinan etenemiseen oman hahmonsa kautta kertomalla, mitä hahmo eri tilanteissa tekee tai sanoo. Usein noppia käytetään ratkaisemaan, onnistuuko pelaajahahmo aikeissaan.

Ropeconissa pelataan laajasti kaikenlaisia pelejä suosituista Dungeons & Dragons -peleistä lähtien indiepeleihin ja pienkustantajien uutuuksiin asti Roolipeleihin voi ilmoittautua heinäkuussa Konsti-sovelluksen kautta osoitteessa ropekonsti.fi. Lue lisää Konstista blogistamme: .

© Nijwam Swargiary (@pixel_talkies on Unsplash)

Larpit

Larpit ovat roolipelejä, joissa pelaajat hahmon toiminnan kuvailun sijaan pyrkivät puhumaan, käyttäytymään ja toimimaan hahmonsa tavoin. Ropeconissa järjestetään eri mittaisia larppeja, joista osa pelataan siihen varatuissa huoneissa ja osa levittäytyy koko conialueelle. Larppeihin pääset mukaan ilmoittautumalla Konsti-sovelluksen kautta.

Ennen peliä pelaajat tutustuvat saamiinsa kuvauksiin hahmoistaan ja pelimaailmasta, muita ennakkotietoja ei tarvita. Tarina etenee joko täysin pelaajien keskinäisen vuorovaikutuksen kautta tai pelinjohtajan avustuksella. Conipeleihin voit osallistua samassa asussa kuin muuhunkin coniin ja mahdolliset tarvikkeet saat pelin alussa. Mukana on sekä conia varten kirjoitettuja pelejä että spinoffeja ja uudelleenpelautuksia valmiista pelimaailmoista.

Puheohjelmasta löytyy myös paljon larp-aiheisia luentoja, keskusteluja ja työpajoja.

alt text
Ropecon 2016 © Sami Eräluoto

Lautapelit ja lautapelikirjasto

Lautapelejä monet ovat pelanneet lapsuudestaan asti, ja nykyään lautapelejä on kaikenlaisiin tarpeisiin perhepeleistä monimutkaisiin strategiapeleihin, ja ystävien välisistä lyhyistä bilepeleistä raskaampiin teemoihinja pidempiin peleihin. Siinä missä suurimmassa osassa lautapeleistä pelaajat pelaavatkin toisiaan vastaan, on nykyään myös lukuisia lautapelejä, joissa pelaajat pelaavat yhdessä yhteistä vihollista vastaan. 

Ropeconissa on tarjolla Suomen Lautapeliseuran yli 800 erilaista lauta- ja korttipeliä pelattavaksi. Valikoimassa on paljon pelikansan kestosuosikkeja sekä palkittuja uutuuksia. Lautapelikirjaston lainauspisteeltä voit lainata itsellesi pelin panttia vastaan ja kysellä peliseuraa. Asiantuntijat opastavat tarvittaessa sopivan pelin löytämisessä ja saattavat peliporukoita yhteen. Tule pelaamaan joko vanhaa suosikkipeliäsi tai löydä uusi suosikkisi.

Ropecon 2016 © Sami Eräluoto

Figu- eli miniatyyripelit

Miniatyyripelit ovat on strategisia ja taktisia sotapelejä, jossa pelin hahmoja, joukkoja ja maastoa kuvataan skaalaan tehdyillä miniatyyreillä eli pienikokoisilla figuureilla. Kuten yleensä sotapeleissä, myös miniatyyripeleissä tarkoitus on simuloida taistelutilannetta tietyllä aikakaudella ja joukkotasolla. Pelien esikuvat ovat historiallisissa aikakausissa ja fiktiivisissä maailmoissa.

Työpajat © Calum Macaulay

Figu-, Kortti- ja lautapeliturnaukset

Ropeconissa pelataan joka vuosi useita kymmeniä erilaisia peliturnauksia. Tapahtuman suosituimmat peliturnaukset ovat keräilykortti- ja figuturnaukset, mutta mukaan mahtuu myös lukuisia lautapeliturnauksia. 

Joistain peleistä myös ratkotaan Suomen mestaruuksia, näistä perinteiksi muodostuneet ovat Carcassonne, Catan ja PitchCar -lautapelit.

Figupelien osalta suosittuja pelejä ovat perinteisesti mm. Warhammer 40K ja Age of Sigmar, Warmachine/Hordes, Kings of War ja 9th Age. Näiden ohella turnauksia on lukuisiin muihin peleihin ja osallistujat ovat vapaita järjestämään turnauksia haluamiinsa peleihin.

Ropecon 2012 © Marko Saari

Kokemuspiste

Kokemuspisteellä voit kokeilla erilaisia kortti-, lauta- ja figupelejä sekä lyhyitä roolipelejä. Mukana on uusia julkaisuja, joita pelinkehittäjät peluuttavat yleisöllä kokeilumielessä, sekä hyväksi havaittuja vanhoja tuttavuuksia. 

Kaikki ohjelma soveltuu vasta-alkajille, mutta uutta ja kiinnostavaa kokeiltavaa löytyy kokeneemmillekin conikävijöille.

Ropecon 2012 © Marko Saari

Maalauspiste

Ropeconissa voi myös viettää aikaa maalauspisteellä, jossa osaavat alan harrastajat opastavat figujen maalaamisessa ja maalaamisen tekniikoissa. Paikan päältä löytyvät figut, maalit ja pensselit, sekä tietysti myös käpyjä, jos figujen maalaus kyllästyttää. Maalauspiste on avoin kaikille, joita maalaaminen kiinnostaa. Jos tunnet tarvitsevasi pienen hengähdyksen conista, niin pyörähdä maalauspisteellä!